Δελτίο τύπου – 25η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Οι «Δρυάδες», θα είμαστε εκεί!  🙂

oikogiorti

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Πανελλήνιες Γιορτές Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας είναι ένας θεσμός που έχει ήδη γράψει μια ιστορία πολλών ετών, έχοντας ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Ξάνθη, Τρίκαλα, Γιάννενα, Χαλκίδα, Αίγιο, Βόλος, Λαμία είναι ορισμένες μόνο από αυτές.

Φέτος, για 25η συνεχόμενη χρονιά θα σμίξουν μικροί οικοκαλλιεργητές γης, μελισσοκόμοι, μεταποιητές, και χειροτέχνες που παράγουν χωρίς χημικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στην 25η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και χειροτεχνίας,  που θα λάβει χώρα στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον Αττικής από τις 28 εώς και τις 30 Σεπτεμβρίου.  Μια Γιορτή αυτοοργανωμένη και αυτοδιαχειριζόμενη από τους ίδιους τους παραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτές.

Ο θεσμός αυτός εξυπηρετεί την ανάγκη μικρών γεωργών, που καλλιεργούν με φυσικές οικολογικές μεθόδους, αλλά και μελισσοκόμων, χειροτεχνών και μεταποιητών που χρησιμοποιούν οικολογικές πρακτικές και φυσικά υλικά, να επικοινωνήσουν με τον κόσμο και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να θέσουν τους προβληματισμούς τους για την της ποιότητας της τροφής, αλλά και να προβάλλουν τις αξίες τους, όπως προκύπτουν από τον τρόπο ζωής τους. Η συντροφικότητα, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η δικτύωση, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αυτοοργάνωση, η αυτοδιαχείριση, η αλληλέγγυα οικονομία, η αυτάρκεια, η τοπικότητα κ.ά. είναι μερικές από τα βασικές αρχές στις οποίες στηρίζονται.

Θεωρούμε ότι μέσα στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε, η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας θα αποτελέσει μια όαση χαράς και ανθρωπιάς. Θα είναι ευκαιρία μέσα σε αυτή την συγκυρία να συστηθούμε στον κόσμο, δίνοντας του την ευκαιρία να πάρει μία γεύση από τα ποιοτικά αγαθά που παράγουμε και από τον τρόπο που καλλιεργούμε, μεταποιούμε, δημιουργούμε. Η Γιορτή περιλαμβάνει πολλές χρήσιμες και προπάντων δωρεάν δραστηριότητες για το κοινό: εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες, συζητήσεις, αλλά και ποιοτικές δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους, προβολές ταινιών ή ντοκιμαντέρ, θεατρικά και μουσικά δρώμενα. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούμε, να ενημερωθούμε, να μοιραστούμε, να χτίσουμε ουσιαστικές σχέσεις με τους επισκέπτες, να μεταδώσουμε το μεράκι και την αγάπη μας για την φύση και τον άνθρωπο. Κι όλα αυτά, χωρίς αντίτιμο, αφού η είσοδος στη Γιορτή είναι ελεύθερη όπως πάντα.

Καλούμε λοιπόν όλους σας, να περάσετε μια βόλτα να δείτε και να βιώσετε έναν άλλο κόσμο που υπάρχει δίπλα σας και είναι εφικτός. Να γνωριστούμε, να συζητήσουμε για πράγματα που αφορούν στην καθημερινότητά μας, να μάθουμε από τα εργαστήρια και τα σεμινάριά, να προβληματιστούμε γόνιμα από τις ομιλίες που θα δώσουν άνθρωποι που είναι ενεργοί σε οικολογικές και κοινωνικές διεργασίες. Και φυσικά να διασκεδάσουμε  χορεύοντας όλοι μαζί στους ρυθμούς της ζωής και των ωραίων μουσικών συναυλιών! Όσο για τα παιδιά σας, μη διστάσετε να τα φέρετε μαζί σας διότι θα εκτυλιχθούν πολλές και όμορφες παιδικές δραστηριότητες για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Για να συνεισφέρετε στην προσπάθεια μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος της Γιορτής, να φέρετε μαζί σας τις δικές σας επαναχρησιμοποιημένες τσάντες παντός τύπου καθώς και τα δικά σας ποτήρια για το νερό, τους χυμούς ή τα ποτά που θα σας προσφέρονται. Για όσους δεν μπορούν, θα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης τσαντών αντοχής καθώς και γυάλινων και κεραμικών ποτηριών.

Δείτε οδηγίες για την πρόσβαση στο Πάρκο Τρίτση,  από τη  σελίδα της Ορνιθολογικής

This entry was posted in σπόροι, τροφή, αυτάρκεια, εκδηλώσεις, κοινά αγαθά and tagged , , . Bookmark the permalink.