2ο πανευρωπαϊκό φόρουμ Nyeleni για την διατροφική κυριαρχία

Το όνομα Nyéléni προέρχεται από μια θρυλική αγρότισσα του Μάλι, μια γυναίκα που προσωποποιούσε την έννοια της διατροφικής αυτάρκειας μέσα από τη σκληρή δουλειά, την καινοτομία και τη φροντίδα για τη γη και τους ανθρώπους. Η Nyéléni ήταν η έμπνευση για την ονομασία του πρώτου Φόρουμ για την διατροφική κυριαρχία, που μια συμμαχία κοινωνικών κινημάτων πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει, στο Sélingué του Μάλι, το 2007. Οι διοργανωτές έκαναν την συνειδητή απόφαση να ξεκινήσει αυτή η διεθνής συνάντηση από την Αφρική, όπου η γεωργία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, και όπου πολλές αγροτικές και αστικές οικογένειες υποφέρουν από την πείνα, παρά την αφθονία των φυσικών πόρων. Στο φόρουμ συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 εκπρόσωποι από περισσότερες από 80 χώρες (ομάδες αγροτών, κτηνοτρόφων, ψαράδων, αυτοχθόνων φυλών, γυναικών, νεαρών αγροτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων) για να ενισχύσουν ένα νέο, παγκόσμιο κίνημα για την διατροφική αυτάρκεια.

Η αρχή την διατροφικής κυριαρχίας (δηλαδή της επισιτιστικής αυτάρκειας ενός λαού, κατ’ αναλογία με την εδαφική κυριαρχία, την ανεξαρτησία του) διατυπώθηκε για πρώτη φορά από το κίνημα αγροτών της Via Campesina, το 1996, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας συνόδου κορυφής του FAO για την τροφή, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Έκτοτε, η διατροφική κυριαρχία διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη συζήτηση σχετικά με τη γεωργία και τις εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πριν από την εισαγωγή του πλαισίου πολιτικής για την διατροφική κυριαρχία, η έννοια της ασφάλειας των τροφίμων περιοριζόταν στην εύρεση τρόπων που να εγγυώνται επαρκή τροφή μέσω του εμπορίου ή της επισιτιστικής βοήθειας, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Η έννοια της διατροφικής κυριαρχίας θέτει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές στο επίκεντρο της συζήτησης και υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να παράγουν τα δικά τους τρόφιμα, ανεξάρτητα από τις διεθνείς συνθήκες της αγοράς και να καταναλώνουν τοπικά παραγόμενη τροφή.
Εν όψει της αποτυχίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των επιδεινούμενων συνθηκών διαβίωσης τόσο των αγροτικών όσο και των αστικών κοινωνιών, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτικών ιθυνόντων και κοινωνικών κινημάτων, δείχνει ενδιαφέρον για την διατροφική κυριαρχία.

Το φόρουμ Nyéléni στο Μάλι, αποτέλεσε την έμπνευση για αντίστοιχη συνάντηση των κινημάτων για την διατροφική κυριαρχία σε ευρωπαϊκό έδαφος και για την Διακήρυξη του 2011, στην 1η διεθνή συνάντηση Nyéléni Ευρώπης, που έγινε στο Krems της Αυστρίας. Εκεί, συναντήθηκαν πάνω από 400 γυναίκες και άνδρες από 34 ευρωπαϊκές χώρες, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια και τον Καύκασο, και από την Αρκτική μέχρι τη Μεσόγειο, καθώς και διεθνείς εκπρόσωποι από διάφορα κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, από όλο τον κόσμο.

Αυτές τις μέρες, γίνεται η 2η συνάντηση Nyéléni, στο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, με συμμετοχή περισσότερων από 500 ανθρώπων από 40 και πάνω χώρες του κόσμου. Όλες οι πληροφορίες για τη φετινή συνάντηση, εδώ. Η σελίδα στο facebook, εδώ.

Οι φωτογραφίες παρακάτω είναι παρμένες από την σελίδα Καραβάνι Περμακουλτούρας, στο facebook, όπου φαίνεται και το περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής!

This entry was posted in τροφή, αυτάρκεια, διατροφική κυριαρχία, κοινά αγαθά and tagged , , , , . Bookmark the permalink.