«Η τροφή δεν (μπορεί να) είναι όπλο!»

Syrer protestieren in Berlin gegen den Gebrauch von Nahrung als Waffe

Το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση που κάλεσαν ακτιβιστικές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο «15ος Κήπος», ένα δίκτυο για την επισιτιστική αυτάρκεια της Συρίας. Από την Ελλάδα, συμμετείχε το Πελίτι.

«Η τροφή δεν (μπορεί να) είναι όπλο!», αυτό είναι το σύνθημα που κυριαρχεί από την ίδρυση του «15ου Κήπου». Οι τραγικές ελλείψεις τροφίμων σε διάφορες πολιορκούμενες πόλεις στη Συρία αποδεικνύουν την πικρή επικαιρότητα του συνθήματος. Η πρόσβαση σε τροφή, η διανομή και η αυτοδιάθεση των τροφίμων έχει χρησιμοποιηθεί σαν όπλο από το καθεστώς και χρησιμοποιείται επίσης από άλλες δυνάμεις ή ακόμη και ορισμένες ΜΚΟ, εναντίον των πολιτών, τόσο στο εσωτερικό της Συρίας όσο και εκείνων που εξαναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα.

Πολλές φωτογραφίες από την διαδήλωση θα βρείτε εδώ.

Ο «15ος Κήπος» είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο κήπων, καλλιεργητών/ριών και άλλων πρωτοβουλιών για την τροφή, που αγωνίζονται να διατηρήσουν την αυτόνομη παραγωγή της, για ελεύθερους ανθρώπους σε όλη τη Συρία και πέρα από τα σύνορά της, στα στρατόπεδα προσφύγων των γειτονικών χωρών, βασισμένο στην ανταλλαγή παραγωγικών σπόρων και γνώσεων σχετικά με τις δεξιότητες παραγωγής τροφής. Το σύνθημα του δικτύου είναι: «υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση της τροφής σε περίοδο πολέμου»

https://www.facebook.com/events/512804495557868/

Advertisements
This entry was posted in σπόροι, αυτάρκεια, εκδηλώσεις and tagged , , , . Bookmark the permalink.