Μια Συμφωνία για τη Γη – TERRA VIVA

Δημοκρατία της Γης: Ένας Πλανήτης, Μια Ανθρωπότητα

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία το κοινό μας μέλλον ως είδος δεν είναι πλέον εξασφαλισμένο. Μόνο μέσα στη διάρκεια των 200 χρόνων της εποχής των ορυκτών καυσίμων, η ανθρωπότητα έχει κάνει τόσες καταστροφές στη Γη ώστε να εξασφαλίζεται η δική της εξαφάνιση. Η μόνη μας επιλογή είναι να θεραπεύσουμε τη γη δημιουργώντας ελπίδα για το μέλλον – ως μέλη μιας ανθρωπότητας και μιας ενιαίας κοινότητας της γης.

Συμφωνία των Λαών για την Αλληλο-προστασία και την Προστασία του Πλανήτη

Η Ζωή είναι σε κίνδυνο, η ζωή της Γης αλλά και η δική μας.

Οι κυβερνήσεις λόγω της επιρροής των εταιριών μπορεί να αποτύχουν στο Παρίσι αλλά εμείς δεν μπορούμε.

Ως πολίτες αυτού του όμορφου και γενναιόδωρου πλανήτη, κάνουμε μια συμφωνία με τη Γη, να την προστατεύσουμε, να τη φροντίσουμε και να της ανταποδώσουμε τα δώρα που μας χαρίζει με αγάπη κι ευγνωμοσύνη.

1. Η ευημερία και η ασφάλεια του πολιτισμού βασίζεται στο ζωντανό έδαφος. Η καταστροφή του εδάφους συνεπάγεται καταστροφή του πολιτισμού.

Το μέλλον μας εξαρτάται από το μέλλον της γης. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τα εδάφη μας και τη βιοποικιλότητα. Τα ζωντανά εδάφη θα κρατούν νερό και θα απορροφούν άνθρακα. Η οικολογική και η αναζωογονητική γεωργία βασίζεται στην ανακύκλωση της οργανικής ύλης και επομένως στην ανακύκλωση των θρεπτικών υλικών. Θα επιστρέψουμε τον άνθρακα στη γη υπό τη μορφή οργανικής ύλης, βασισμένοι/ες στο Νόμο της Ανταπόδοσης, μετριάζοντας έτσι την κλιματική αλλαγή καθώς αυξάνουμε την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα του πλανήτη. Όπως είπε ο Sir Albert Howard: «Αν παίρνουμε χωρίς να δίνουμε, ληστεύουμε το έδαφος και πρόκειται για μια πρόστυχη μορφή ληστείας, επειδή ληστεύουμε τις επόμενες γενιές, οι οποίες δεν είναι εδώ για να αμυνθούν».

2. Οι σπόροι μας και η βιοποικιλότητα, τα εδάφη μας και τα νερά, ο αέρας μας, η ατμόσφαιρα και το κλίμα, αποτελούν κοινά αγαθά.

Τα απαραίτητα για τη ζωή δώρα της γης, αποτελούσαν πάντοτε κοινά αγαθά, ενώ το καθήκον της προστασίας τους και τα δικαιώματα χρήσης τους ήταν εξίσου κοινά. Οι σπόροι μας και η βιοποικιλότητα αποτελούν κοινά αγαθά. Ο περιορισμός τους μέσω πατεντών καταργεί τη βιοποικιλότητα και οδηγεί τους αγρότες στην παγίδα του χρέους. Το έδαφος είναι η βάση της ζωής μας και της τροφής μας. Το νερό είναι κοινό αγαθό. Δεν είναι εμπορικό προϊόν. Στηρίζει τη ζωή μας. Ο αέρας και η ατμόσφαιρα αποτελούν κοινά αγαθά που μας χαρίζουν καθαρό αέρα για να αναπνέουμε, ενώ επιτρέπουν στη Γαία να ρυθμίζει το κλίμα. Η μόλυνση του αέρα και της ατμόσφαιρας με αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέσω του εμπορίου ρύπων, συνιστά μια μορφή ιδιωτικοποίησης αυτού του αγαθού. Δεν αποδεχόμαστε τον περιορισμό και την ιδιωτικοποίηση των κοινών μας. Θα τα υπερασπίσουμε και θα τα ανακτήσουμε με φροντίδα, συνεργασία και αλληλεγγύη.

3. Η Ελευθερία των Σπόρων και η Βιοποικιλότητα αποτελούν το θεμέλιο λίθο της Διατροφικής Ελευθερίας και της Κλιματικής Αντοχής

Δεσμευόμαστε να υπερασπίσουμε την ελευθερία των σπόρων – ως την ελευθερία των διαφόρων ειδών να εξελίσσονται με ακεραιότητα, αυτο-οργάνωση και ποικιλότητα, αλλά και την ελευθερία των κοινοτήτων να διαθέτουν πρόσβαση σε σπόρους ανοιχτής προέλευσης – ως κοινά αγαθά. Η παραγωγή και ανταλλαγή σπόρων ανοιχτής γονιμοποίησης, που δεν είναι πατενταρισμένοι, ούτε έχουν τροποποιηθεί γενετικά αποτελούν αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα. Τα δικαιώματα των αγροτών δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Θα αντισταθούμε σε κάθε νόμο και τεχνολογία που υπονομεύει την ελευθερία του σπόρου, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την ελευθερία της Μητέρας Γης έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να είναι τυχερές όπως εμείς, να μπορούν να δέχονται τα δώρα της – δώρα όπως η βιοποικιλότητα, η θρέψη και ο βιοπορισμός. Είμαστε ενωμένοι/ες ως προς το θέμα των σπόρων και λέμε όχι στους Γ.Τ.Ο. και στις πατέντες.

4. Η Βιομηχανική Παγκοσμιοποιημένη Γεωργία συνεισφέρει τα μέγιστα στην κλιματική κρίση

Περισσότερο από το 40% των αερίων θερμοκηπίου που απορρυθμίζουν το κλίμα παράγεται από τη Βιομηχανική Παγκοσμιοποιημένη Γεωργία, μέσω της αποψίλωσης των δασών, των λιπασμάτων που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, των συσκευασιών, της επεξεργασίας, της ψύξης και των μεταφορών σε μεγάλες αποστάσεις. Γνωρίζοντας ότι αποτελεί μια από τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, δεν αποδεχόμαστε τη Βιομηχανική Γεωργία ως λύση για την πείνα και την κρίση του κλίματος. Δεν αναγνωρίζουμε ψεύτικες λύσεις για την κλιματική αλλαγή όπως η γεω-μηχανική, η «έξυπνη ως προς το κλίμα» γεωργία, οι γενετικά τροποποιημένοι «βελτιωμένοι» σπόροι ή η «βιώσιμη» εντατικοποίηση.

5. Η οικολογική, γεωργία μικρής κλίμακας και τα τοπικά διατροφικά συστήματα μπορούν να θρέψουν τον πληθυσμό και να δροσίσουν τον πλανήτη

Δεσμευόμαστε να εξασκήσουμε και να προστατεύσουμε την οικολογική γεωργία μικρής κλίμακας που παράγει περισσότερη θρέψη ανά στρέμμα (καθώς και το 70% της τροφής μας), ενώ ταυτόχρονα αναζωογονεί τα εδάφη μας, τη βιοποικιλότητα και τα υδάτινα συστήματα και σταθεροποιεί το κλίμα. Θα υποστηρίξουμε και θα δημιουργήσουμε τοπικά διατροφικά συστήματα που απαντούν στις κρίσεις της τροφής, της θρέψης, της υγείας, αλλά και στην κρίση του κλίματος. Η βιολογική, οικολογική, μικρής κλίμακας γεωργία και τα τοπικά διατροφικά συστήματα μπορούν να θρέψουν τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα δροσίζουν τον πλανήτη.

6. Το «Ελεύθερο Εμπόριο» ως Εταιρική Ελευθερία, απειλεί τον πλανήτη και τις δικές μας ελευθερίες

Η «Ελευθερία» έχει διαστρεβλωθεί μέσω του «ελεύθερου εμπορίου» το οποίο, στην θέση της ελευθερίας των ανθρώπων και της ζωής στον πλανήτη, της ελευθερίας των διαφόρων ειδών να εξελίσσονται ελεύθερα και να τρέφονται, τοποθετεί την ελευθερία των εταιριών να καταστρέφουν τον πλανήτη και τις ζωντανές οικονομίες που στηρίζουν τους πληθυσμούς. Η οικολογική και κοινωνική αποσταθεροποίηση του κόσμου κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων δεκαετιών είναι αποτέλεσμα της απορρύθμισης του εμπορίου μέσω των συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που σχεδιάσθηκαν και γράφτηκαν από εταιρίες προς όφελος των εταιριών.

Δεσμευόμαστε να αντισταθούμε στις προσπάθειες για νέες συμφωνίες «ελεύθερου» εμπορίου όπως η TTIP και η TPP και περιφερειακές και διμερείς εμπορικές συμφωνίες που βασίζονται στα δικαιώματα και την προσωποποίηση των εταιριών, οι οποίες στην ουσία ξηλώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατίες μας και τα συντάγματά μας. Δεν αναγνωρίζουμε τις εταιρίες ως πρόσωπα. Αποτελούν νομικές οντότητες στις οποίες η κοινωνία παρέχει την άδεια να υφίστανται εντός του πλαισίου που οριοθετούν οι κοινωνικές, οικολογικές και ηθικές αρχές μας. Οι εταιρίες που έχουν ευθύνη για την κλιματική αλλαγή υπόκεινται στην Αρχή «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει».

7. Οι τοπικές ζωντανές οικονομίες προστατεύουν τη γη, παράγουν ουσιαστικό έργο και στηρίζουν τις ανάγκες μας και την ευημερία μας

Οι τοπικές ζωντανές οικονομίες τρέφουν όλες τις μορφές ζωής, με βάση τον νόμο της ανταπόδοσης και αναζωογόνησης του φυσικού κόσμου και της κοινωνίας. Τα δώρα της φύσης και οι άνθρωποι δεν μπορούν να υποβαθμιστούν σε «εισροές». Οι οικονομίες που επικεντρώνουν στη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων αντί στα εταιρικά κέρδη, αναζωογονούν και αναγεννούν τους πόρους και λειτουργούν υπέρ ημών, αλλά και υπέρ των επόμενων γενεών. Δεν θα συμμετάσχουμε σε συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής τροφής και γεωργίας, που καταστρέφουν τις οικολογικές διεργασίες της Γης, τα εδάφη της και την βιοποικιλότητά της και ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπων από τη γη τους. Στις ζωντανές οικονομίες δεν υπάρχουν απόβλητα, ούτε αποβλητέοι άνθρωποι ή άνθρωποι διαθέσιμοι προς αποβολή.

8. Οι συμμετοχικές, ζωντανές δημοκρατίες αποτελούν θεμέλιο της Δημοκρατίας της Γης

Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ζωντανές συμμετοχικές δημοκρατίες και να αντισταθούμε σε όλα τα εγχειρήματα παραπλάνησης των δημοκρατιών μας από τα μεγάλα συμφέροντα. Θα οργανωθούμε βασισμένοι/ες στις αρχές της συμμετοχικότητας, του μη αποκλεισμού, της ποικιλότητας, καθώς και στο καθήκον να φροντίζουμε τη Γη και ο/η ένας/ μία τον/ την άλλον/η. Δεσμευόμαστε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της βίας και της εξαχρείωσης δημιουργώντας κύκλους «αγαθότητας», βασισμένους στις έννοιες της μη βίας και της αναγέννησης με στόχο την ευημερία όλων των ανθρώπων και όλων των ειδών. Δεν θα διχασθούμε από το φόβο ή το μίσος, αλλά θα παραμείνουμε ενωμένοι/ες ως μέλη ενός Πλανήτη και μιας Ανθρωπότητας. Και σύμφωνα με την Αρχή του Γκάντι: όταν οι κανόνες και οι νόμοι συγκρούονται με τους Ανώτερους νόμους που ρέουν από την ίδια τη γη και την ανθρωπότητα, θα βρούμε συλλογικά το κουράγιο να μη συνεργαστούμε με τους πρώτους.

9. Είμαστε μέλη της Κοινότητας της Γης, στην οποία η αξία και το δικαίωμα της επιβίωσης για όλα τα είδη, τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς είναι εγγενής

Θα δημιουργήσουμε μια Δημοκρατία της Γης σε μια δυναμική και γενναιόδωρη Γη – Terra Viva – η οποία αναγνωρίζει την εγγενή αξία όλων των ειδών και όλων των ανθρώπων. Επειδή όλοι οι άνθρωποι και όλα τα είδη ποικίλουν εκ φύσεως, η ποικιλότητα δεν αναγνωρίζεται ως ζήτημα ανοχής, αλλά εορτασμού – καθώς πρόκειται για βασική προϋπόθεση της ύπαρξης μας. Η ζωή στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων και όλων των ανθρώπων, έχει το φυσικό δικαίωμα να μοιράζεται τα πλούτη της φύσης για επιβίωση – δηλαδή το έδαφος, την τροφή, το νερό, τον οικολογικό χώρο και την εξελικτική ελευθερία. Συμφωνούμε να ζήσουμε συνειδητά ως Πολίτες/ Πολίτισσες της Γης, αναγνωρίζοντας ότι η Κοινότητα της Γης συμπεριλαμβάνει όλα τα είδη και όλους τους ανθρώπους με την πλούσια και δυναμική ποικιλότητά τους. Τα δικαιώματα της Μητέρας Γης και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν διαχωρίζονται, καθώς είναι αδιαίρετα. Η βία προς τη γη και η αδικία προς την ανθρωπότητα αποτελούν μέρος της ίδιας διαδικασίας. Η βιωσιμότητα δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.

10. Κήποι της Ελπίδας, Παντού!

Θα καλλιεργήσουμε βιολογική τροφή στις φάρμες μας, τους κήπους μας, τα μπαλκόνια μας τις ταράτσες μας. Θα φυτεύουμε Κήπους της Ελπίδας παντού, ως σύμβολο της συμφωνίας μας με τη γη για την αναγέννησή της. Μέσα από μικρά βήματα με σημαντικές επιπτώσεις, από εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει τη δύναμή τους όταν δρουν αρμονικά ενωμένοι, θα σπείρουμε τους σπόρους της αλλαγής για μια νέα πλανητική υπηκοότητα, φροντίζοντας τον πλανήτη και ο/η ένας/μία τον/ την άλλον/η, κτίζοντας ζωντανές οικονομίες και δημοκρατίες.

Αρχίζουμε φυτεύοντας έναν Κήπο της Ελπίδας σήμερα, στις 9 Νοεμβρίου 2015 στον κήπο Marcotte στο Παρίσι μαζί με τους AMAP Ile de France Network και τους Cultures en Herbes, ως ένα πρώτο βήμα για μια νέα πλανητική ιθαγένεια.

Θα συνεχίσουμε να φυτεύουμε Κήπους της Ελπίδας παντού και θα σπείρουμε τους σπόρους της αλλαγής που θα οδηγήσει σε μια νέα Δημοκρατία της Γης, βασισμένη στη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, τη βιωσιμότητα και την ειρήνη.

(Μετάφραση: Βάσω Κανελλοπούλου)

Πηγή: seedfreedom.info

About platanusorientalis

Επειδή αγαπώ τα πλατάνια, τα νερά που κυλούν στις ρίζες τους και τις ιστορίες που αφηγούμαστε στη σκιά τους...
This entry was posted in άρθρα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.