Δημοτικός λαχανόκηπος Καισαριανής: ένα αίτημα για υποστήριξη

Ο δημοτικός λαχανόκηπος Καισαριανής δημιουργήθηκε από μία Μ.Κ.Ο. και το Δήμο Καισαριανής. Το Δεκέμβριο του 2014, μετά τη λήξη της σύμπραξης και εφόσον η νέα Δημοτική Αρχή δεν θέλησε να ενσωματώσει τον δημοτικό λαχανόκηπο στις δομές της, οι καλλιεργητές – πρώην ωφελούμενοι του προγράμματος – συνέχισαν τη χρήση του χώρου προχωρώντας σε αυτοδιαχείριση.

Στις 28.04.2015 κοινοποιήθηκε δελτίο τύπου της παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής σχετικά με το δημοτικό λαχανόκηπο, όπου ενημερώνει τους καλλιεργητές πως έως τις 24 Μαϊου θα πρέπει να αποχωρήσουν από το χώρο, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί σχέδιο ανάπλασής του (γκαζόν).

Καθώς η ομάδα αυτοδιαχείρισης του λαχανόκηπου στην Καισαριανή πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικότατα κοινωνικά οφέλη σε επίπεδο αντιμετώπισης του επισιτιστικού προβλήματος ευπαθών κοινωνικά ομάδων (χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, μετανάστες κλπ), στην ανάπτυξη
της οικολογικής συνείδησης με βιολογικές καλλιέργειες σε αστικό περιβάλλον, την κοινωνικοποίηση, την επανένταξη και την καταπραϋντική επίδραση της ενασχόλησης με τη γη, αλλά και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσω των σχεδιαζόμενων επισκέψεων από τα σχολεία της περιοχής, διεκδικεί τη συνέχιση του λαχανόκηπου και την έμπρακτη υποστήριξή του από το Δήμο Καισαριανής.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η ομάδα έχει αποστείλει επιστολή στον Δήμο Καισαριανής όπου ζητά την επανεξέταση και συζήτηση του θέματος από το Δ.Σ. Επιπλέον, ζητά τη συμπαράσταση από αλληλέγγυους φορείς και χώρους, έτσι ώστε όχι μόνο να μη χαθεί ένας από τους ελάχιστους κοινοτικούς λαχανόκηπους στην Αθήνα, αλλά να αποτελέσει πρότυπο ώστε να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι.

Όποιος/α επιθυμεί να επικοινωνήσει με την ομάδα των καλλιεργητών του δημοτικού λαχανόκηπου Καισαριανής, μπορεί να γράψει σε αυτή τη διεύθυνση: atigkas@gmail.com

About platanusorientalis

Επειδή αγαπώ τα πλατάνια, τα νερά που κυλούν στις ρίζες τους και τις ιστορίες που αφηγούμαστε στη σκιά τους...
This entry was posted in άρθρα, αυτάρκεια and tagged , , , . Bookmark the permalink.