Για το αμπέλι & τη βιοδυναμική: ανακαλύπτοντας ξανά τα δώρα του Διονύσου

Στην Αθήνα, την Κορινθία και τα Μεσόγεια, 15-17/5/2015
Βαθιά ριζωμένο στην πολιτιστική παράδοση των λαών της Μεσογείου, το αμπέλι εδώ και δύο δεκαετίες μπόρεσε, με το ξεκίνημα και την εδραίωση της βιολογικής αμπελουργίας, να αρχίσει να ξεφεύγει  από τον τοξικό κλοιό των αγροχημικών.
Σήμερα ανατέλλει γι’ αυτό μια νέα δυνατότητα, αυτή της βιοδυναμικής. Τι είναι όμως η β-δ γεωργία; Και γιατί αυτή η τόσο έντονη συζήτηση «διεθνώς» για τους βιοδυναμικούς οίνους (ναι, καταρχήν σίγουρα επειδή κερδίζουν σημαντικές διακρίσεις…). Για ποιο λόγο τέλος, από καθαρά τεχνική – πρακτική άποψη, το αμπέλι φαίνεται να «θέλει τη βιοδυναμική του» (στήριξη);
 
Θεματολογία. Γνωρίζοντας το αμπέλι μέσω της παρατήρησης. Το αμπέλι στην παράδοση. Καινή Διαθήκη και Διόνυσος. Ιερό και καλλιεργούμενα φυτά: αποκρυπτογραφώντας το μύθο. Ιστορία, διάδοση, χρήσεις και εξέλιξη του αμπελιού. Τα πρακτικά κομμάτια της αμπελοκαλλιέργειας: εγκατάσταση, κλαδέματα, ανάγκες θρέψης και φυτοπροστασίας. Τι εστί βιοδυναμική; Εφαρμογή της  β-δ στον αμπελώνα: πρόγραμμα καλλιέργειας και αποτελέσματα. Γευσιγνωσία β-δ κρασιού[1].
Πρακτική: Θα βγάλουμε από τη γη τα β-δ σκευάσματα 500 και 504. Θα κάνουμε εποχιακές αμπελο-εργασίες: χλωρά κλαδέματα, δυναμοποίηση (stirring) & εφαρμογή του ΒΔ501 (χαλαζίας).
Χρόνος. Παρασκευή 15 Μαΐου («εν δυνάμει»), 6.30 μ.μ.(προσέλευση), διάρκεια 7.00 έως 9.00 μ.μ.
Σάββατο 16 Μαΐου («εν δυνάμει»), 9.30 π.μ. (προσέλευση), έναρξη 10.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ.
Απόγευμα πρακτικής: β-δ παρασκευάσματα (στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου) και «εκδρομή εργασίας»: βλαστολόγημα  (ή «αργολόγημα», αργός= ο αδρανής, τα «στέρφα») στον βιοδυναμικό αμπελώνα του Μ. Κοντογιάννη στην Κόρινθο.
Κυριακή 17 Μαΐου: Εφαρμογή του Β-Δ 501 (χαλαζίας) στον αμπελώνα της οικογένειας Γεώργα στα Σπάτα και μετά συμμετοχή στις «ανοιχτές πόρτες»: ξενάγηση στο αμπέλι, ομιλίες, αφήγηση παραμυθιού…
Τόπος (πού): «εν δυνάμει» (Βουλγαροκτόνου 59, Νεάπολη – Εξάρχεια, 3ος ορ.) και η πρακτική στα βιοδυναμικά αγροκτήματα Κοντογιάννη (Σάββατο 16.5) και Γεώργα (Κυριακή 17.5).
Για ποιους: για όσες και όσους καλλιεργούν ή ενδιαφέρονται για το αμπέλι ή τη βιοδυναμική γεωργία και κυρίως το πώς «παντρεύονται» μεταξύ τους.
Εισηγητής: Μάριος Δεσύλλας, γεωπόνος Γ.Π.Α., σύμβουλος βιοδυναμικής γεωργίας.
Οικονομική συνδρομή για την παρακολούθηση του σεμιναρίου : 30 € (αν σας προβληματίζει, επικοινωνήστε). Προαιρετικά: συνδρομή παρακολούθησης και υποστήριξης των δράσεων του «εν δυνάμει»: 50€. Δεκτές μονάδες του εναλλακτικού δικτύου αχρήματης οικονομίας Free Economy.
Δηλώσεις συμμετοχής: απαντώντας στα mail mariosdes@yahoo.com ή endynamei@yahoo.gr ή/και στο τηλ. 210-9888.602 (έχει και τηλεφωνητή).
Φέρνουμε μαζί: ρούχα εργασίας για το πρακτικό μέρος, (δηλώνουμε ποιοι έχουν …) αυτοκίνητο για τις μεταβάσεις και την εκδρομή, μύθους, παροιμίες και κείμενα για το αμπέλι.


[1] Θα υπάρχει δυνατότητα δοκιμής του βιοδυναμικού «Old Roots» 2011 (Ξινόμαυρο) των αδελφών Τάτση, το μόνο που απέσπασε την εξαιρετική διάκριση «Μεγάλο Χρυσό» στον πρόσφατο μεγάλο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης!

 

Advertisements

About platanusorientalis

Επειδή αγαπώ τα πλατάνια, τα νερά που κυλούν στις ρίζες τους και τις ιστορίες που αφηγούμαστε στη σκιά τους...
This entry was posted in εκπαίδευση, καλλιεργητικές προσεγγίσεις and tagged , . Bookmark the permalink.