Όσα φυτεύουμε τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο συνήθως μεταφυτεύουμε τα σπορόφυτα του Μαρτίου – δηλαδή ντοματιές, πιπεριές, μελιτζανιές και άλλα ωραία.

Συνήθως, επίσης, σπέρνουμε καλαμπόκια, φασόλια, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κορίανδρο και χορταρικά (όπως αντίδια, σπανάκι, σέσκουλα).

Λέω συνήθως, επειδή ως τώρα ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είχαν πολλές ψύχρες και ίσως όσα σπέρνονται το διάστημα αυτό εκτός προστατευμένου σπορείου, να χρειαστεί να περιμένουν για λίγο ακόμα.

Όπως και να έχει, λαμβάνοντας υπ’ όψη τον καιρό, εκτός απ’ όλα τα παραπάνω, μπορείτε να ξανασπείρετε (σε σπορεία) και πολλά από τα λαχανικά που είχατε φυτέψει το Μάρτιο. Το ίδιο ισχύει και για τα βοτάνια.

Μια γενικότερη συμβουλή για τους σπόρους τώρα: αν επιθυμείτε να τους «δυναμώσετε», ώστε να φυτρώσουν γρηγορότερα, αλλά και να έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε ασθένειες και λοιπές προσβολές, φτιάξτε ένα δυνατό τσάι τσουκνίδας, αχιλλείας ή χαμομηλιού (φύλλα και άνθη δεν τα βράζουμε ποτέ – τα ρίχνουμε στο βρασμένο νερό, τα αφήνουμε για διάστημα 10-20 λεπτών και κατόπιν σουρώνουμε) και αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ρίξτε τους σπόρους στο τσάι αυτό και αφήστε τους μέχρι και 24 ώρες. Στη συνέχεια σουρώστε τους και φυτέψτε τους. Το τσάι μην το πετάξετε. Μπορείτε να το κεράσετε στα φυτά σας!

Αν σας ενδιαφέρουν οι εργασίες του τριμήνου που ακολουθεί, βάσει του βιοδυναμικού ημερολογίου, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Advertisements

About platanusorientalis

Επειδή αγαπώ τα πλατάνια, τα νερά που κυλούν στις ρίζες τους και τις ιστορίες που αφηγούμαστε στη σκιά τους...
This entry was posted in σπόροι, καλλιεργητικές προσεγγίσεις and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.