συγκαλλιέργεια φυτών

Τα φυτά, όπως και οι άνθρωποι, έχουν τις προτιμήσεις τους. Μια δική τους, καταδική τους αίσθηση συντροφικότητας. Ορισμένα συνυπάρχουν με ευχαρίστηση, κάποια άλλα όχι.

Ορισμένα παραδείγματα συνύπαρξης αναφέρονται παρακάτω. Κι επειδή πέραν της ουσίας, υπάρχει και η επίσημη ορολογία – αναφερόμαστε στη συγκαλλιέργεια φυτών.

Πηγή του δημοσιεύματος: http://users.sch.gr/babaroutsoup/

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ: Ετήσιο φυτό που θέλει ζέστη για να αναπτυχθεί. Ωφελεί το καλαμπόκι, τα φύλλα του παρέχουν σκιά και υγρασία στη ρίζα. Φιλοξενεί αρπακτικά σκαθάρια του εδάφους. Μπορείτε να φάτε τα φρέσκα φύλλα σε σαλάτες.

ΑΝΗΘΟΣ: Βελτιώνει την αύξηση και την υγεία του λάχανου. Μην το φυτέψτε κοντά στα καρότα. Είναι ο καλύτερος φίλος του μαρουλιού. Προσελκύει λουλουδόμυγες (hoverflies) και αρπακτικές σφήκες. Αποκρούει αφίδες και άκαρια αραχνών μέχρι ενός ορισμένου βαθμού. Επίσης μπορεί να αποκρούει το έντομο της κολοκύθας (διασκορπίστε μερικά μεγάλα φύλλα άνηθου στα φυτά). Ο άνηθος ταιριάζει καλά με τα κρεμμύδια, το λάχανο, το γλυκό καλαμπόκι και τα αγγούρια. Επίσης, επειδή προσελκύει το σκουλήκι της ντομάτας, θα ήταν σκόπιμο να φυτευτεί κάπου μακριά τους.

ΑΠΗΓΑΝΟΣ: Καλλιεργείται με τα τριαντάφυλλα, κάποια οπωροφόρα (κυρίως συκιές), τα σμέουρα και τη λεβάντα. Αποτρέπει τις αφίδες, διάφορους σκόρους, σκαθάρια ψύλλων, την προνύμφη των κρεμμυδιών, τους γυμνοσάλιαγκες, τα σαλιγκάρια, τις μύγες και τα ιαπωνικά σκαθάρια στα τριαντάφυλλα και τα σμέουρα. Για να είναι αποτελεσματικότερη η δράση του ενάντια στα ιαπωνικά σκαθάρια, τρίψτε μερικά φύλλα για να γίνει πιο έντονη η μυρωδιά. Η μυρωδιά του απωθεί τις γάτες. Δεν καλλιεργείται παρέα με αγγούρια, λάχανο, βασιλικό και φασκόμηλο. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

ΑΧΙΛΛΕΙΑ Η ΧΙΛΙΟΦΥΛΛΟΣ: Μια χούφτα φύλλα αχίλλειας που προστίθενται στο σωρό του λιπάσματος επιταχύνει πραγματικά τη διαδικασία. Προσελκύει πολλά ωφέλημα έντομα όπως αρπακτικές σφήκες και πασχαλίτσες. Μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο σε βότανα όταν φυτεύεται ανάμεσά τους. Είναι από τα καλύτερα και πιο απαραίτητα φυτά στο βιολογικό περιβόλι.

ΑΨΙΘΙΑ: Κρατά τα ζώα μακρυά από τον κήπο όταν φυτεύεται ως «σύνορο». Ένας άριστος αποτρεπτικός παράγοντας για τα περισσότερα έντομα. Δεν καλλιεργείται σε συνδυασμό με μπιζέλια και φασόλια. Ένα τσάι αψιθιάς για ψεκασμό, θα αποκρούσει αποτελεσματικά τους ψύλλους, τους σκόρους λάχανων, τους γυμνοσάλιαγκες, τα σαλιγκάρια, τα μαύρα σκαθάρια ψύλλων. Η αψιθιά προσελκύει τις πασχαλίτσες, ενθαρρύνοντας έτσι την αναπαραγωγή τους. Δεδομένου ότι η αψιθιά χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός βοτανικού δηλητηρίου, καλό είναι να μην ψεκάζετε όταν πρόκειται να προχωρήσετε σε συγκομιδή καρπών.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Καλλιεργείται σε συνδυασμό με τις ντομάτες για να βελτιώσει την ανάπτυξη και τη γεύση τους. Ο βασιλικός απωθεί τους θρίπες, τις μύγες και τα κουνούπια. Μην τον φυτέψετε κοντά σε απήγανο.

ΓΕΡΑΝΙ: Αποθαρρύνει τα σκουλήκια στο λάχανο και τα ιαπωνικά σκαθάρια. Καλλιεργείται μαζί με τα σταφύλια, τα τριαντάφυλλα, το καλαμπόκι και το λάχανο.

ΔΑΦΝΗ: Ένα φρέσκο φύλλο δάφνης σε κάθε δοχείο αποθήκευσης φασολιών ή σιταριών θα αποτρέψει τα ρυγχωτά σκαθάρια (έντομα της οικογένειας των κουρκουλιονιδών, όπως ο ανθονόμος) και τους σκόρους. Τρίψτε και πασπαλίστε ξηρά φύλλα δάφνης μαζί με καυτερή πιπεριά, μέντα και τανάκητο το κοινό (αθανασία) στον κήπο ως φυσικό εντομοκτόνο σε σκόνη. Για να απωθήσετε τις κατσαρίδες διασκορπίστε φύλλα δάφνης στις εισόδους και γύρω από το σπίτι σας.

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ: Καλλιεργείται παρέα με λάχανο, φασόλια, καρότα και φασκόμηλο. Αποτρέπει τους σκόρους των λάχανων, τα σκαθάρια των φασολιών και τις μύγες των καρότων. Κομμένα κλαριά, λειτουργούν επίσης αποτρεπτικά ως προς τις μύγες των καρότων.

ΔΥΟΣΜΟΣ: Αποτρέπει τους σκόρους άσπρων λάχανων, τα μυρμήγκια, τα τρωκτικά, τα σκαθάρια ψύλλων, τους ψύλλους, τις αφίδες και βελτιώνει την υγεία του λάχανου και της ντομάτας. Προστατεύει επίσης τα μέλη της οικογένειας του κραμβολαχάνου. Προσελκύει λουλουδόμυγες και αρπακτικές σφήκες, αλλά και τους επιθυμητούς γαιοσκώληκες. Τέλος, η μέντα (φρέσκια ή ξερή) απωθεί τα ποντίκια.

ΗΛΙΑΝΘΟΣ: Οι ηλίανθοι φυτεύονται συχνά σε συνδυασμό με το καλαμπόκι. Αν έχετε πρόβλημα με τις αφίδες φυτέψτε μερικούς ηλίανθους εδώ κι εκεί στον κήπο. Ναι μεν οι ηλίανθοι τις έλκουν, αλλά είναι τόσο σκληροί που τους προκαλούν περιορισμένη ζημιά. Οι ηλίανθοι προσελκύουν επίσης τα κολίβρια που τρώνε τις λευκές μύγες. Ένα άλλο κόλπο είναι ότι οι ηλίανθοι μπορούν να αξιοποιηθούν ως ένδειξη, ώστε να ξέρουμε πότε πρέπει να ποτίσουμε το καλαμπόκι.

ΘΥΜΑΡΙ: Αποτρέπει τα σκουλήκια των λάχανων. Το θυμάρι αποτελεί επίσης ένα θαυμάσιο υλικό εδαφοκάλυψης. Μπορεί να φυτευτεί εύκολα, μέσω σπόρων ή μοσχευμάτων. Το αιθέριο έλαιο θυμαριού, και ιδιαίτερα η καρβακρόλη, περιορίζει την αλτερναρίωση, τη σήψη των καρπών και την κορυφοξήρα στα εσπεριδοειδή.

ΚΑΤΙΦΕΣ/ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ: Από τα καλύτερα αποτρεπτικά φυτά ενάντια στα παράσιτα. Κρατά το χώμα καθαρό από νηματώδεις και αποθαρρύνει πολλά έντομα. Καλλιεργείστε το σε όλο τον κήπο. Οι λευκές μύγες μισούν την μυρωδιά του κατιφέ. Ένα αρνητικό είναι ότι οι καλέντουλες προσελκύουν τα ακάρια και γυμνοσάλιαγκες. H συγκαλλιέργεια του κατιφέ με ελιά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη βερτιτσιλλίωση.

ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ: Αποκρούει τις αφίδες, τα άκαρια αραχνών και τα σκαθάρια των πατατών. Ένα τσάι από αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ψεκασμός για τα ακάρια αραχνών. Καλλιεργείται σε συνδυασμό με το γλυκάνισο.

ΛΕΒΑΝΤΑ: Αποτρέπει ψύλλους και σκόρους. Τα λουλούδια της λεβάντας τρέφουν με νέκταρ πολλά ευεργετικά έντομα. Προστατεύουν τις κοντινές καλλιέργειες από τις λευκές μύγες και τα έντομα και τα οπωροφόρα δέντρα από τα σκουλήκια. Αποξηραμένα κλαδάκια αποθαρρύνουν τους σκόρους. Φυτέψτε το χειμώνα από μοσχεύματα.

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ: Καλλιεργείται παρέα με τη ντομάτα, το καρότο, τα κρεμμύδια, το σπαράγγι και τα τριαντάφυλλα. Ψεκάστε τα φύλλα της ντομάτας και του σπαραγγιού. Χρησιμεύει ως τσάι ψεκασμού για την αποτροπή των κανθάρων στα σπαράγγια. Αφήστε μερικά φυτά να σποριάσουν, ώστε να προσελκύσουν τις μικροσκοπικές παρασιτικές σφήκες και τις λουλουδόμυγες (hoverflies). Ο μαϊντανός αυξάνει το άρωμα των τριαντάφυλλων όταν φυτεύονται γύρω από τη βάση τους. Δεν καλλιεργείται με μέντα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ: Σαν συντροφικό φυτό βελτιώνει τη γεύση των λαχανικών και των βοτάνων. Στην περίπτωση αυτή, η γλυκιά μαντζουράνα είναι πιο επιθυμητή.

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ: Ψεκάστε σε όλο τον κήπο για να αποτρέψετε πολλά ζωύφια και κυρίως της κολοκύθας. Μπορείτε να τρίψετε φύλλα μελισσόχορτου στο δέρμα σας για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά.

ΜΕΝΤΑ: Αποτρέπει τους σκόρους άσπρων λάχανων, τις αφίδες και τους ψύλλους. Η μενθόλη αποτελεί κύριο συστατικό της μέντας και ενεργεί ως απωθητικό εντόμων. Οι μέλισσες και άλλα καλά έντομα τη λατρεύουν.

ΜΠΟΡΑΓΚΟ: Καλλιεργείται σε συνδυασμό με τις ντομάτες, την κολοκύθα, τις φράουλες και τα περισσότερα λαχανικά. Αποτρέπει την κάμπια της ντομάτας και τα σκουλήκια των λάχανων. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά. Προσθέτει μεταλλικά στοιχεία στο χώμα και βελτιώνει την ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ. Τα φύλλα περιέχουν βιταμίνη C και είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο και χλωριούχο νάτριο. Το μποράγκο παρέχει στα γειτονικά φυτά αυξημένη αντίσταση στα παράσιτα και τις ασθένειες. Παρέχει επίσης προστασία στις περισσότερες καλλιέργειες, ενώ βελτιώνει τη γεύση και την παραγωγικότητα σε καρπούς. Φυτέψτε κοντά στις φράουλες και τις ντομάτες για να βελτιώσετε την παραγωγικότητά τους και να τις καταστήσετε ανθεκτικότερες στις ασθένειες. Αφότου το φυτέψετε μια φορά, θα πολλαπλασιάζεται στη συνέχεια εύκολα κι από μόνο του. Τα λουλούδια είναι φαγώσιμα.

ΝΕΡΟΚΑΡΔΑΜΟ: Καλλιεργείστε το γύρω από τις ντομάτες, τα ραδίκια, το λάχανο, τα αγγούρια και κάτω από τα οπωροφόρα δέντρα. Αποτρέπει τις τριχωτές αφίδες, τις λευκές μύγες, τα ζωύφια της κολοκύθας, τα σκαθάρια των αγγουριών και άλλα παράσιτα. Συμπαθεί το φτωχό χώμα με τη χαμηλή υγρασία και δεν απαιτεί λίπασμα. Είναι η πρακτική μερικών καλλιεργητών φρούτων να φυτεύουν νεροκάρδαμο κάθε έτος κοντά στη ρίζα των οπωροφόρων δέντρων, επειδή αυτό επιτρέπει στα δέντρα να απορροφούν την πικάντικη μυρωδιά του και να αποκρούουν τα ζωύφια. Οι μελέτες λένε ότι είναι από τα καλύτερα φυτά για την προσέλκυση αρπακτικών εντόμων. Δεν παρουσιάζει καμία αρνητική επίδραση στη γεύση των φρούτων. Τα φύλλα, τα λουλούδια και οι σπόροι είναι όλα φαγώσιμα και θαυμάσια στις σαλάτες.

ΝΤΑΛΙΑ: Αυτά τα όμορφα μεγάλα λουλούδια αποκρούουν τους νηματώδεις του εδάφους.

ΠΕΤΟΥΝΙΑ: Καλλιεργείται παρέα με ντομάτες. Αποτρέπουν το σκαθάρι του σπαραγγιού, τα τζιτζίκια, ορισμένες αφίδες, τα σκουλήκια της ντομάτας, τα μεξικάνικα σκαθάρια των φασολιών και γενικά τα παράσιτα κήπων. Τα φύλλα τους μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ισχυρού τσαγιού ψεκασμού ενάντια στα ζωύφια.

ΡΙΓΑΝΗ: Ωφελεί όλες τις καλλιέργειες και κυρίως το λάχανο. Φυτέψτε κοντά στο μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι για να αποτρέψετε την πεταλούδα λάχανων και στα αγγούρια για να αποθαρρύνετε το σκαθάρι των αγγουριών. Επίσης ωφελεί τα σταφύλια.

ΣΑΜΠΟΥΚΟ (ΚΟΥΦΟΞΥΛΙΑ): Ένας ψεκασμός με τσάι από φύλλα σαμπούκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στις αφίδες, τη μύγα των καρότων, τα σκαθάρια των αγγουριών και τα σκουλήκια των ροδακινιών. Τα κλαδιά και τα φύλλα αποτρέπουν τους τυφλοπόντικες. Τα φύλλα του, όταν προστίθενται στο κόμποστ, επιταχύνουν τη διαδικασία αποσύνθεσης.

ΣΕΛΙΝΟ: Καλλιεργείται παρέα με τα φασόλια, την οικογένεια των λάχανων, το πράσο, το κρεμμύδι, το σπανάκι και τη ντομάτα. Δεν καλλιεργείται σε συνδυασμό με καλαμπόκια.

ΣΚΟΡΔΟ: Καλλιεργείστε το κοντά στα τριαντάφυλλα για να καταπολεμήσετε τις αφίδες. Συσσωρεύει το θειάφι: έτσι αποτελεί ένα φυσικό μυκητοκτόνο που θα βοηθήσει στον κήπο προλαμβάνοντας ασθένειες. Αμύνεται στις προσβολές από λεπιδόπτερα, σκόρους, ιαπωνικά σκαθάρια, προνύμφες των ριζών, σαλιγκάρια και μύγες των καρότων. Οι ψεκασμοί σκόρδου έχουν παρατηρηθεί ότι αποτρέπουν και σκοτώνουν λευκές μύγες, αφίδες, ενώ κατατρώνε τους μύκητες σε μια συγκέντρωση 6-8%! Επίσης η χρήση του είναι ασφαλής και στις ορχιδέες.

ΤΖΙΝΙ: Τα όμορφα τζίνια προσελκύουν τα κολίβρια που τρώνε λευκές μύγες. Οι παστέλ ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συγκομιδή παγίδων για τους ιαπωνικά σκαθάρια. Όλα τα τζίνια προσελκύουν τις μέλισσες και άλλα έντομα επικοντιστές.

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ: Τα λουλούδια προσελκύουν τις μέλισσες. Οι ψεκασμοί που γίνονται με αυτήν είναι πλούσιοι σε ασβέστιο και πυρίτιο. Δυναμώνει τα φυτά και βελτιώνει την γεύση και την ανθεκτικότητα στις ασθένειες τους. Αφήνοντας το μείγμα για να σαπίσει, κάνει έπειτα μια άριστη υγρή τροφή για τα φυτά.

ΥΣΣΩΠΟΣ: Καλλιεργείται σε συνδυασμό με αμπέλια και λάχανα, αποτρέποντας τους σκόρους των λάχανων και τα σκαθάρια των ψύλλων. Ο ύσσωπος είναι το πρώτο φυτό στην προτίμηση των μελισσών και για αυτό μερικοί μελισσοπαραγωγοί τρίβουν την κυψέλη με αυτό, ώστε να ενθαρρύνουν τις μέλισσες να «μείνουν» στο σπίτι τους. Δεν καλλιεργείται κοντά σε ραπανάκια.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ: Καλλιεργείται με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το δεντρολίβανο, το λάχανο, και τα καρότα για να αποτρέψει τους σκόρους λάχανων, τα σκαθάρια, τα μαύρα σκαθάρια ψύλλων και τη μύγα του καρότου. Δεν καλλιεργείται με αγγούρια, κρεμμύδια κι απήγανο. Τα λουλούδια είναι πολύ όμορφα και προσελκύουν πολλά ευεργετικά έντομα.

ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ: Αποτρέπει την ανάπτυξη και παρουσία ψύλλων. Αν τρίψετε τα φύλλα στο δέρμα σας θα απομακρύνετε ψύλλους, μύγες, σκνίπες, κουνούπια και τσιμπούρια. Προειδοποίηση: Το φλισκούνι είναι ιδιαίτερα τοξικό για τις γάτες.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ: Βελτιώνει τη γεύση των λάχανων, των αγγουριών και των κρεμμυδιών. Προσελκύει λουλουδόμυγες (hoverflies) και αρπακτικές σφήκες. Συσσωρεύει το ασβέστιο, το κάλιο και το θείο, επιστρέφοντας το αργότερα στο χώμα. Αυξάνει τα αιθέρια έλαια στα βότανα. Είναι ετήσιο φυτό και συμπαθεί τον άπλετο ήλιο. Αφότου το φυτέψετε μια φορά, θα πολλαπλασιαστεί στη συνέχεια από μόνο του σε όλους τους τύπους εδάφους με ευκολία. Το χαμομήλι θεωρείται τονωτικό για ό,τι καλλιεργείτε.

Advertisements

About platanusorientalis

Επειδή αγαπώ τα πλατάνια, τα νερά που κυλούν στις ρίζες τους και τις ιστορίες που αφηγούμαστε στη σκιά τους...
This entry was posted in καλλιεργητικές προσεγγίσεις and tagged , , . Bookmark the permalink.