«Πάμε για… μια σπορά με το φεγγάρι;» – ένα σεμινάριο για το αστρονομικό καλλιεργητικό ημερολόγιο

Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα & Σάββατο 21 στις 9.30 το πρωί /  «εν δυνάμει», Βουλγαροκτόνου 59, Νεάπολη / Εξάρχεια (Λ. Στρέφη).
 
Δεν θάταν υπέροχο να έχουμε φυτά πιο εύρωστα, ανθεκτικά σε ασθένειες, με πιο νόστιμους καρπούς… δωρεάν; Διαλέγοντας δηλαδή απλώς τη «σωστή στιγμή» για τη σπορά, το φύτεμα ή το κλάδεμά τους;
Η ιδέα ότι υπάρχουν ευνοϊκές ή μη μέρες για διάφορες γεωργικές εργασίες, είναι παλιά. Για χιλιετίες οι άνθρωποι κοίταγαν το φεγγάρι για να σπείρουν η να κλαδέψουν.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Rudolf Steiner, εμπνευστής της βιοδυναμικής γεωργίας, τονίζει με έμφαση τη σημασία των συμπαντικών επιρροών στα φυτά και τα επόμενα χρόνια ερευνητές, όπως η Maria Thun, ξεκαθαρίζουν μεγάλο κομμάτι από το θολό μέχρι τότε τοπίο. Σήμερα το «δώρο» αυτό της βιοδυναμικής, προσφέρει στον καθένα μια ακόμη δυνατότητα για επιτυχημένη καλλιέργεια της γης με φυσικό τρόπο.
 
Θέματα: Λίγη ιστορία: από τον Ησίοδο στη Maria Thun. Τα βασικά κλειδιά του ημερολογίου. Η Σελήνη και οι κύκλοι της (Συνοδικός, Τροπικός,…). Εφαρμογές στην καλλιέργεια των ετήσιων και τις ανοιξιάτικες σπορές των κηπευτικών. Κλάδεμα και μεταφυτεύσεις για τα πολυετή: ελιά, αμπέλι, οπωροφόρα. Tο ημερολόγιο πέρα από «συνταγές»: οι δυνάμεις της Ποιότητας και της Ποσότητας (ή Άνω και Κάτω Πόλου) στα Φυτά & τη Φύση.
 
Για ποιους: για όσες και όσους τους αρέσει να κοιτάζουν προς τα πάνω (να «άνω θρώσκουν»…) και παράλληλα φροντίζουν τη γη και θάθελαν κάτι καλύτερο από τις καλλιέργειές τους.
 
Εισηγητής: Μάριος Δεσύλλας, γεωπόνος Γ.Π.Α., σύμβουλος βιοδυναμικής γεωργίας. Αρθρογράφος της «ατζέντας του διμήνου» (2010-2014) στο περιοδικό «Ερασιτέχνης Κηπουρός». Από το 2012 εκδίδει το «Καταλαβαίνω το Καλλιεργητικό Ημερολόγιο».
 
Τόπος (πού): «εν δυνάμει» (Βουλγαροκτόνου 59, Νεάπολη – Εξάρχεια, 3ος ορ.).
Χρόνος (πότε): Παρασκευή 20 Μαρτίου 6.30 μ.μ. (προσέλευση), 7.00 – 9.00 μ.μ. και Σάββατο 21 Μαρτίου:  9.30 π.μ. (προσέλευση), 10.00 – 2.00 μ.μ.
Οικονομική συνδρομή για την παρακολούθηση του σεμιναρίου: 30€ (αν σας προβληματίζει, επικοινωνήστε με το 210-9888.602 ή στο mail). Δεκτές μονάδες του εναλλακτικού δικτύου Free Economy.
 
Φέρνουμε μαζί: κιάλια και τηλεσκόπια, ποιήματα και τραγούδια για το φεγγάρι (έως και μουσικά όργανα…).
Δηλώσεις συμμετοχής: στο τηλ. 210-9888.602 (έχει και τηλεφωνητή) ή/και απαντώντας στα mail mariosdes@yahoo.com ή endynamei@yahoo.gr
 
Επί τόπου: θα μπορείτε να προμηθευτείτε το «Αστρονομικό Καλλιεργητικό Ημερολόγιο» του 2015. Ανεξάρτητα αν μπορέσετε να έρθετε ή όχι στο σεμινάριο, το καλλιεργητικό ημερολόγιο μπορεί να σας σταλεί οπουδήποτε στην Ελλάδα, με αντικαταβολή (7€ + έξοδα). Αν ενδιαφέρεστε απαντήστε, γράφοντας και την πλήρη ταχυδρομική σας διεύθυνση.
 
Η έκδοση του ημερολογίου είναι παράλληλα κι ένα κάλεσμα για συμμετοχή σε ένα μεγάλο ανοιχτό πείραμα για την περαιτέρω διευκρίνιση των επιδράσεων του σύμπαντος (Σελήνης, αστερισμών) στα καλλιεργούμενα φυτά. Τα αποτελέσματα θα μοιράζονται κάθε χρόνο σε όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό το «Ινστιτούτο χωρίς τοίχους».

 

Advertisements

About platanusorientalis

Επειδή αγαπώ τα πλατάνια, τα νερά που κυλούν στις ρίζες τους και τις ιστορίες που αφηγούμαστε στη σκιά τους...
This entry was posted in εκπαίδευση, καλλιεργητικές προσεγγίσεις and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.