Πως άρχισαν όλα…

S0129279Η ιδέα για την δημιουργία των «Δρυάδων» γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 2012, από τη Μαρίνα και το Βασίλη οι οποίοι ήμασταν ήδη εθελοντές του Πελίτι. Η ευρύτερη οικογένεια του Πελίτι αποτέλεσε για εμάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Ζώντας στην Αθήνα και καλλιεργώντας τον κήπο, την ταράτσα μας και έχοντας κοινή αγάπη για τα παραδοσιακά σπόρια και μια κοινή εμπειρία στα πλαίσια του ανταλλακτηρίου σπόρων που λειτούργησε στα πλαίσια του συνεταιρισμού για το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο «σπόρος», αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο παραγωγής, διαφύλαξης και δωρεάν ανταλλαγής σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες.

Η πρώτη παρουσία του Δικτύου έγινε στις 14/10/12 στα πλαίσια του διεθνούς δεκαπενθημέρου δράσεων για την απελευθέρωση των σπόρων, που είχε εξαγγείλει η γνωστή ακτιβίστρια Dr. Vandana Shiva, στο συνεργατικό καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού χωριού (www.european_village.org). Εκείνη την ημέρα, οι “Δρυάδες” οργάνωσαν μια γιορτή με κεντρικό θέμα την διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανταλλακτηρίου σπόρων στο Ευρωπαϊκό Χωριό.

Μέχρι σήμερα, έχουμε οργανώσει και συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις είτε μοιράζοντας σπόρους και σπορόφυτα, είτε δίνοντας ομιλίες ή διοργανώνοντας εργαστήρια-σεμινάρια για τη διατήρηση σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες.

Μεταξύ άλλων: στο Ευρωπαϊκό χωριό» (γιορτή των “Δρυάδων”), στα Φεστιβάλ Αλληλλέγγυας Οικονομίας στο Ελληνικό, στο «Μπαξέ» Ζωγράφου, στη «Lacandona» , στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, στο «Συν Άλλοις», στο Διήμερο Δράσεων για την Ακαδημία Πλάτωνα, στο Δίκτυο Πολιτών Χαλανδρίου-Παπάγου , στο Πάρκο Ναυαρίνου και στο «Ζήκο» στα Εξάρχεια, στην Τοπική Ομάδα Πελίτι της Αίγινας, στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Σπόρων, στην «Passamontania» αλλά κι αλλού!

1044254_10200748915958507_1100677832_n - Αντίγραφο

Advertisements

About platanusorientalis

Επειδή αγαπώ τα πλατάνια, τα νερά που κυλούν στις ρίζες τους και τις ιστορίες που αφηγούμαστε στη σκιά τους...
This entry was posted in άρθρα and tagged , , , , . Bookmark the permalink.