Μίλα μου για σπόρους!

seeds_slideshowΕδώ θα βρίσκετε περισσότερες πληροφορίες για τις εποχές φύτευσης συγκεκριμένων σπόρων, τις απαραίτητες αποστάσεις κατά τη φύτευσή τους και τρόπους φύλαξης σπόρων…

Αποστάσεις φύτευσης

Κάθε φυτό έχει τα χούγια του. Κάποια αρέσκονται να φυτρώνουν σφιχταγκαλιασμένα, άλλα πάλι προτιμούν λίγη απόσταση. Έτσι, κάθε είδος φυτού απαιτεί συγκεκριμένες αποστάσεις, ενώ το πόσο κοντά ή μακρυά επηρεάζεται επίσης και από τις καιρικές και άλλες συνθήκες. Εάν για παράδειγμα επιθυμούμε να προστατεύσουμε φυτά εκτεθειμένα σε έντονο ήλιο, ίσως να επιλέξουμε μεγαλύτερη κοντινότητα, ενώ η μέθοδος καλλιέργειας που ακολουθούμε, αλλά και το έδαφος αυτό καθαυτό (εάν δεν καλλιεργούμε σε γλάστρες ή άλλο χώρο) παίζει επίσης το ρόλο του. Εδώ, θα βρείτε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Όσο για τον τρόπο (φύτευση ή σπορά στα πεταχτά) κοιτάξτε εδώ.

Όταν καλλιεργούμε για σπόρο, φροντίζουμε να κρατάμε συγκεκριμένες αποστάσεις φύτευσης ανά είδος, προκειμένου ο σπόρος που θα προκύψει να μην είναι αποτέλεσμα σταυρογονιμοποίησης, κρατώντας έτσι ατόφια τα αρχικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας στην οποία ανήκει. Οι απαραίτητες αποστάσεις φύτευσης τηρούνται εύκολα για κάποια είδη (για παράδειγμα τα διαφορετικά είδη ντομάτας χρειάζονται ως ελάχιστη απόσταση τα 5 μέτρα περίπου), ενώ για άλλα χρειαζόμαστε πολύ χώρο (όπως για παράδειγμα ισχύει με το καλαμπόκι, το οποίο χρειάζεται ανά είδος τουλάχιστον 300 μέτρα απόσταση). Αν κάνετε ‘κλικ’ εδώ, θα βρείτε το σχετικό πίνακα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά, θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Πελίτι.

Κρατώντας τους δικούς σας σπόρους

Η διατροφική αυτάρκεια είναι εφικτή μόνο στο βαθμό που κάποιος/ κάποια είναι σε θέση να καλλιεργεί και να παράγει τους δικούς του/ της σπόρους. Ορισμένοι σπόροι είναι έτοιμοι για συλλογή μόλις το ανώτερο τμήμα του φυτού ξεραθεί, άλλοι πάλι προϋποθέτουν συγκεκριμένη διαδικασία συλλογής και συντήρησης. Αν κάνετε ‘κλικ’ εδώ, θα βρείτε το σχετικό πίνακα.

Εποχές σποράς

Και πότε σπέρνουμε παρακαλώ; Κι εδώ, κάθε είδος έχει τα δικά του. Και πάντα σε συνάρτηση με τον καιρό και τον τόπο. Ένα γενικό πίνακα θα βρείτε εδώ. Κι ένα ημερολόγιο εδώ.

Αν τώρα επιθυμείτε να διαβάσετε περισσότερα τόσο για τους σπόρους, όσο και για συγκεκριμένες μεθόδους καλλιέργειας, στη Βιβλιογραφία θα βρείτε τα σχετικά βιβλία, μεταξύ των οποίων το «Εγχειρίδιο για τη Συλλογή και τη Διατήρηση των Ντόπιων Ποικιλιών», που εξέδωσε το Πελίτι το 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s