Λίγα λόγια για τις Δρυάδες

1234888_10201782589586488_1570179004_n

«Καθημερινά με το πιρούνι μας ψηφίζουμε το μέλλον της γεωργίας της Ελλάδας και του πλανήτη όλου. Ας πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.»

(Παναγιώτης Σαϊνατούδης, Πελίτι)

Οι «Δρυάδες» αποτελούν ένα δίκτυο μεταξύ ατόμων και ομάδων που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη καλλιέργεια -κυρίως αστική- και τη διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Όποιος ή όποια λοιπόν καλλιεργεί ή θέλει να καλλιεργήσει σε ταράτσα, μπαλκόνι, κήπο, χωράφι, αστικά ή και περιαστικά μπορεί να συμμετέχει.

Το δίκτυο βασιζόμενο στις αρχές της αυτοοργάνωσης και της αυτομόρφωσης χωρίς κεντρική διαχείριση, καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν ενεργά. Στόχος είναι να αυξηθεί η τάση για παραγωγή της τροφής από παραδοσιακά σπόρια – όχι υβρίδια, όχι γενετικά τροποποιημένα και χωρίς αγροχημικά.

Οι «Δρυάδες» παρέχουν σπόρους ή σπορόφυτα καθαρών ποικιλιών, δωρεάν. Οι «σποροφύλακες» οφείλουν να φροντίσουν τουλάχιστον πέντε φυτά μίας ποικιλίας και το 20% με 40% της παραγωγής να κρατηθεί για σπόρο. Φυσικά μιλάμε για καλλιέργεια χωρίς χημικές επεμβάσεις. Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια άλλης ποικιλίας, του ίδιου είδους για αποφυγή της σταυρογονιμοποίησης και του εκφυλισμού της ποικιλίας. Οι σπόροι που παράγονται, επιστρέφονται στο δίκτυο, το οποίο τους μοιράζει στα μέλη του και στα ανταλλακτήρια σπόρων.

Οι τακτικές συναντήσεις των “Δρυάδων” πραγματοποιούνται την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα, 19:00-22:00 στο Συνεργατικό Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος κατά τη «χειμερινή» περίοδο (Νοέμβριος-Μάρτιος) και στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου από τις 18:00 μέχρι τις 21:00 κατά την «καλοκαιρινή» περίοδο (Απρίλιος-Οκτώβριος). Οι επαφές των μελών του δικτύου γίνονται μέσω ηλεκτρονικής λίστας και μέσω επισκέψεων σε «κήπους» – για γνωριμία, συμβουλές, σποροανταλλαγές και γευσιγνωσία άλλων ποικιλιών.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Δρυάδες θα βρείτε κι εδώ. Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: dryades@espiv.net

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s